Skogstur
(31.Okt- 4.Nov)
Den siste turen før jul hadde vi sammen med Outdoor Education. Vi hadde blandede grupper med Outdoor Ed med rene jente og gutte grupper. Alle gruppene skulle ha fellescamp de to første dagene på Bjørkestølen i Kaupanger og deretter dro vi videre på egenferd de tre neste dagene. Hovedmålene på turen var at alle skulle prøve å tenne bål og bidra med å lage kokegrop. Vi snakket også en del om sporløs ferdsel, som er viktig når man er ute på tur. I dette innlegget vil jeg derfor ha mest fokus på sporløs ferdsel.
Bilde: Julie, Maria, Mali og Melissa Foto: Melissa Us |
"Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøskade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke sjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen (Friluftsloven, 2015).
Sporløs ferdsel betyr å ikke etterlate spor etter seg når du er i naturen. Vi må vise en ferdselskultur der vi tar hensyn til oss selv som turgåere og viser respekt for grunneiere og privatpersoner som eier den naturen vi ferdes i (Mytting & Bischoff 2008). Som sagt, på turen var sporløs ferdsel et viktig tema, vi skulle etterlate stedet vi var på slik det var da vi kom. Dette gjorde vi slik at de turgåerne som kommer etter oss skal få ferdes i den samme naturen som vi gjorde før vi lagde bål, latrine og gapahuk.
Når man skal lage bål ute er det lurt å spa opp en torvmatte som du kan legge på bålet når du skal forlate stedet. Da vil det ikke vises at det har vært noe bålfyring på stedet. Det samme gjelder når en skal lage en latrine. Da graver man ett dypt hull og når latrinen skal stenges tetter man hullet igjen. Man kan også spa en torvmatte som man legger over latrinen. Om det er for vått til å brenne dopapiret etter toalettbesøket kan man legge alt papiret i en søppelpose og bære det med seg hjem. Mytting & Bischoff (2008) skriver at det viktig å ikke rive ned granbar ukritisk hvis man skal bygge en gapahuk eller fjerne et ungtre som står i veien for teltplassen.
Et annet viktig ord innen for sporløs ferdsel er, søppel. Du skal ta med deg hjem mest mulig av det du tok med ut, og kun brenne det som forbrenner helt. Plast og aluminiumsfolie er søppel som du tar med hjem sammen med tomflasker og annet søppel (Mytting & Bischoff 2008). Det å la være å tråkke nye stier der det allerede eksisterer en sti går også under sporløs ferdsel. Samme hvis du bygger noe når du er ute i naturen, må man ta det ned før man forlater stedet (Norsk friluftsliv, 2016).Vi har fullt lov å rett til å bruke naturen, men ikke å ødelegge den.
I de siste årene har "friluftslivet" blitt mer og mer populært. Folk kommer seg mer ut på tur, som er utrolig bra. Med flere folk i fjell og fjord, blir det desto viktigere å hindre slitasje og verne om naturens egenverdi. Men dette trenger ikke å stoppe selve aktiviteten folk driver med hvis man tar med seg søppel og skjuler spor.
Bilde: Fjorden inn mot Eidestranden Foto: Julie Olsen |
Mye av turens mål var å slappe av å finne roen i skogen. Noe vi fikk gjort mye av. Mange late kvelder rundt bålet med bra vær var veldig fint. Vi avsluttet turen på Røvhaugane i Sogndal siste natten. Jeg koste meg på tur og gleder meg veldig mye til de neste turene på nyåret.
Bilde: Matlaging siste dagen Foto: Melissa Us |
Litteratur
Lovdata (2015). Lov om friluftslivet. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1957-06-28-16#KAPITTEL_2
Mytting, I., & Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. Gyldendal Norsk Forlag AS.
Norsk friluftsliv, (2015). Hva er sporløs ferdsel?. http://www.norskfriluftsliv.no/hva-er-sporlos-ferdsel/
Mytting, I., & Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. Gyldendal Norsk Forlag AS.
Norsk friluftsliv, (2015). Hva er sporløs ferdsel?. http://www.norskfriluftsliv.no/hva-er-sporlos-ferdsel/
Kommentarer
Legg inn en kommentar