"Turist i eget fylke"


 Stadt og Anestølen 

20-22 September


Bilde: Tatt fra Mosekleivhornet (540 moh) Foto: eget bilde

"Turist i eget fylke" er en helt ny tur på studiet. Vi kunne dra hvor som helst innenfor Sogn og Fjordane fylket. Vi valgte å dra til Stadt- Hoddevik for å sjekke hvor turistvennlig det var der og hva man kan gjøre på en slik plass. Videre returnerte vi til Sogndal og gikk til Anestølen på fredagen. Vi var to grupper som valgte Stadt- Hoddevik som reisemål så vi samarbeidet en del med de. Turen ble litt forandret grunnet flere som ikke kunne surfe på grunn av skade osv. Vi måtte derfor hjelpe hverandre med transporten slik at alle kom seg hjem. Dermed valgte vi å dra en dag tidligere fra Stadt og heller ta en dagstur i Sogndal.

En ting som både vi Nordmenn og andre turister er avhengig av er infrastruktur. Uten å ha en slikt tilbud kommer vi oss ikke så langt på grunn av avstandene som vi har (Jacobsen & Viken red,2014). Dette var noe vi la veldig godt merke til da vi reiste til Hoddevika. Det er veldig vanskelig å komme seg dit hvis du ikke har bil selv. En annen mulighet som den andre gruppen utnyttet var båt og sykkel som transportmiddel. Det fungerte bra, men prisene på båten var ganske høye. 

Hoddevika i seg selv har blitt gjort om til et "turismeprodukt", det vil si at noen selger et bestemt produkt mens andre er kjøpere av produktet. I følge Kotler er et produkt "... alt som kan tilbys til et marked for å skape oppmerksomhet, kjøp, bruk eller forbruk som kan tilfredstille et ønske eller behov. Det inkluderer fysiske objekter, tjenester, personer, steder, organisasjon og ideer" (Viken,2014 side 71). Lapoint er en av surfecampene som holder til i Hoddevik. Der tilbyr de blant annet surfeleksjoner, overnatting, sosiale aktiviteter som bål på stranden, tur i nærområde osv (Lapoint, 2016). Surfing har med årene blitt mer og mer populært og det er flere og flere som benytter seg av tilbudet de har, dermed kan man si at Hoddevik er et "turismeprodukt". Det finnes også andre aktiviteter å ta seg ut på hvis man ikke vil eller kan surfe. Man kan man ta seg en gåtur til Mosekleivhornet (540 moh) eller gå en litt lettere og flatere tur på motsatt side. Man kan  også ta seg friheten til å plukke søppel på stranden eller ta bilder av andre som surfer.

"mellom gamle vikingplasser, sandstrender og høyreiste fjell ligger altså Hoddevik, en av verdens mest originale surfeperler som tilbyr bølger med høye fjell og tradisjonelle trehus i bakgrunnen." (Lapoint, 2016).

Målet med turen var å se hvor tilrettelagt stedet var for turisme og surfing. Som vi kom frem til at Hoddevik er. Det finnes to ulike utleiesteder for våtdrakt og surfebrett til en rimelig pris. De har også en stor campingplass der man kan telte for 150 kr natten som også er grei pris. Det som er med å gjøre Hoddevika til en unik perle er de høye fjellene og naturen rundt.




Bilde: Cecilie som gjør seg til. Her kan du se andre fjellsiden som er fin å gå på tur i. Foto: eget bilde

Bilde: fra venstre: Guro, Anne Karoline og Cecilie. Foto: eget bilde

Kilder

Jacobsen, J, K, S,. & Viken, A (red.) (2014). Turisme- fenomen og næring. Gyldendal Norsk Forlag AS.

Lapoint (2016). Surfecamp Norge. Hentet fra (26.09.17): https://www.lapoint.no/surfcamp/norge/



Kommentarer