Høyfjellstur // Leikanger- Sogndal (5-10 september)
Lusegras
Bilde: Lusegras Foto: Julie Olsen |
Kjennetegn: Planten er gulgrønn og vokser i barskog i lavlandet og på fuktige steder i fjellet. Den kan bli ca. 5-12 cm høy og er en giftig plante.
Navnet kommer av at planten ble brukt mot hodelus og andre utøy på dyr og mennesker. Man kan finne Lusegras i på kysten og i høyfjellet i hele landet. I Jotunheimen har vi funnet planten på 1940 moh og 1635 moh i Troms (Kristoffersen, 2011, side. 20).
Bilde: Blålyng Foto: Julie Olsen |
Familie: Lyngfamilien
Kjennetegn: Blålyngen har rødfiolette blomster som etterhvert blir blåe. Den kan bli ca 10-15 cm høy. Blomstrer i juni-juli.
Blålyng er vanlig å se i fjellskog og på fjellet fra Hamar og nordover. I nord voksen den også i lavlandet. I Jotunheimen er planten funnet helt opp til 1850 moh og 1400 moh i Troms. Planten kan ofte finnes der det vokser blåbær (Kristoffersen, 2011, side.128).
Bilde: Kartlav Foto: Julie Olsen |
Kartlav
Familie: Lav
Kjennetegn: Denne lavtypen vokser på sure bergarter i fjellet. Den grønne skorpa har svarte sprekker rundt og kan se ut som landegrenser fra et kart.
Laven vokser rundt i hele fjellet og er umulig og skrape av bergarten. Kartlaven voksen ca 2 mm i året og kan derfor blir flere hundreår gammel. Geologer har brukt kartlaven til å finne ut hvor lenge siden breen trakk seg tilbake (Fonstad & Hansen, 2000, side. 311).
Bilde: Tepperot Foto: Julie Olsen |
Tepperot
Familie: Rosefamilien
Kjennetegn: Tepperoten har fire gule kronblad og har en rot som er rødlig innvendig når du snitter den opp.
Planten har blitt brukt som medisin mot diare og for å stoppe indre blødninger. I folkemedisinen har tepperot også blitt brukt i salver mot sprukne lepper og andre åpne sår. Navnet Tepperot kommer av at teppe betyr å stoppe eller sette krok i.
Tepperoten finner man fra nord til Midt- Troms og har blitt funnet på 1320 moh i Sør-Norge. Lengre nord vokser den mest i lavlandet og ikke så mye i høyden (Kristofferen, 2011, side. 90).
Einer
Familie: Sypressfamilien
Bilde: Einer Foto: Julie Olsen |
Einer kan vokse i tørrskog og på beitemark samt i fjellet. Den vokser ganske sakte og kan bli veldig gammel. Kan finne Einer helt fra Lindesnes til Nordkapp og høyeste voksested er 1730 moh i Jotunheimen (Kristoffersen, 2011, side. 25).
Tidligere har einer blitt brukt mot sykdommer og til matlaging, som krydder. Har også blitt brukt til å tette gamle låvevegger.
Bilde: Blåbær Foto: Julie Olsen |
Familie: Lyngfamilien
Kjennetegn: Dvergbusken har kantete grener og rød-grønne blader. Bæret er blåsvart utenpå og har rød saft inni.
Blåbæret er rikt på antioksidanter og brukes mye til å lage saft og syltetøy. Planten vokser i hele landet og er den mest populære bærsorten i landet. Den har blitt funnet på 1700 moh i Jotunheimen og har blitt funnet på 2800 moh i Alpene (Kristoffersen, 2011, side. 138).
Sølvvier
Bilde: Sølvvier Foto: Julie Olsen |
Kjennetegn: Sølvvier har grå-grønne blader som ser ut som sølv på litt avstand. Planten består av blader og rakler, raklene kommer samtidlig med bladene.
Vi finner Sølvvier i fuktige områder (myr, hei, sumpsteder) på fjellet. Den vokser helt fra kysten og til Barentshavet. I Jotunheimen er den funnet på 1900 moh og på 1340 moh i Troms (Kristoffersen, 2011, side. 31).
Bilde: Svarttopp Foto: Julie Olsen |
Svarttopp
Familie: Maskeblomstfamilien
Kjennetegn: Svarttopp har en stiv rot med grove blader. Selve blomsten er mørke lilla.
Svarttoppen voksen i myr, vierkratt, fjellbjørkeskog og på enger. Den er vanlig å finne i den norske fjellheimen. På Jæren og i Norge- Norge vokser den helt ned til kysten. Den har blitt funnet på 1960 moh i Jotunheimen (Kristoffersen, 2011, side. 168).
Bilde: Engsoleie Foto: Julie Olsen |
Engsoleie
Familie: Soleiefamilien
Kjennetegn: Planten har en greinete stengsel og selve blomsten er gul.
Engsoleie vokser i alle naturtyper. Du kan finne den i åpen skog, myrer, snøleier og i snaufjellet. Mange kjenner blomsten igjen som "smørblomst", det er fordi i gamledager brukte man Engsoleie til å avsløre smørelskere. Dette gjorde man ved å legge blomsten under haken og dersom det ble gjenskinn av gulfargen var du en smørelsker (Kristoffersen, 2011, side. 57).
Engsoleie har blitt funnet på 1870 moh i sør og 1560 i Troms.
Bilde: Snøull Foto: Cecilie Olsen |
Snøull
Familie: Halvgressfamilien
Kjennetegn: Snøull består av et stivt strå med et ullhode på toppen. Blomsten vokser i myrer og nær vann og elver. Den vokser i hele fjellheimen, og til og med helt opp til høyfjellsbeltet (Hamre, 2002, side. 42).
Snøullen har tidligere blitt brukt som fyll i dyner og puter og strået som fôr. Snøullen har blitt funnet på 1840 moh i Jotunheimen og 1320 moh i Troms (Kristoffersen, 2011, side. 198).
Litteratur
Fonstad, T,. & Hansen, R. (2000). Dyr og planter i fjellet. Oslo: H. Aschehoug & Co.
Hamre, B (2002), Fjellet - flora, fauna og geologi. Oslo: J. W. Cappelens Forlag AS.
Kristoffersen, Trond (2011), Det blomstrede fjellet. Vigmostand & Bjørke AS.
Kommentarer
Legg inn en kommentar