Vegledertur

Veiledertur 

(5-7 oktober)

Bilde: Solnedgang og bålkos Foto: Julie Olsen

Veilederturen i år besto av B1, B2 og veilederne fra B3 friluftsliv. Gruppens erfaringer med å være ute var variert. Det var derfor satt opp slik at vi skulle lære av hverandre og prøve noe vi hadde lite erfaring med. Turen gikk til Sviggafjellet, Nord- Vest for Molden. Tema for de tre dagene var sporløs ferdsel, orientering, kokegrop og ha det kjekt på tur. I dette innlegget vil jeg fokusere på bål. Veilederne, Ruben Skjæveland og Aino Sunniva Otervik hadde satt opp disse målene på turplanen: 

  • Etablere leir: gapahuk
  • Lage latrine
  • Lage bål og kokegrop
  • Sporløs ferdsel i praksis
  • Geologi - B2 studentene hadde opplegget 
  • Innføring i bruk av kart og kompass
  • Grunnleggende førstehjelp på tur 
Bilde: på vei opp til Molden Foto: Eira Øvsthus Hagatun

Bål er ofte en stor del av det å være på tur. Enten det er for å holde varmen, lage mat eller bare for å kose seg. Når man skal lage et bål er det lurt å lage det der det er så vindstille som mulig, feks nede i en grop eller bak eg stein. Vi lagde pagodebål, et ganske enkelt bål å lage. To vedkubber legges parallelt i bunn. Oppå dem legges to nye vedkubber på tvers, slik forsetter man oppover. I midten av bålet legger man lett antennelige fliser og andre små kvister. Hvis man har never tilgjengelig er det også veldig bra å lett antennelig. Denne typen bål brenner raskt og kraftig og egner seg hvis man skal lage mat i en stor bålgryte (HiB, 2015). Det kan også være lurt å hugge opp en del ved fra starten av i og med at bålet brenner raskt, dermed vil det hele tiden trenge nye påfyll med ved. Hvis man ikke har noe tørr ved rundt seg kan man se etter furu, det brenner også veldig bra. Rundt selve bålet bør man lage en steinring. Hensikten med steinringen er å hindre flammene i å spre seg ut i gresset. Dette er en god sikkerhet for å unngå feks skogbrann. Hvis man ikke har steiner rundt seg, går det fint å bruke sand eller grus (Lars Monsen, 2006).

For meg er bål en viktig del av friluftslivet. Jeg føler at bålet er med på å samle gruppen som er på tur. På turen lagde vi bål opp til flere ganger om dagen og alle fikk prøvd seg på å lage bål. Det var utrolig koselig å samles rundt bålet på kvelden å fortelle historier og bli godt kjent med hverandre.



Bilde: Pagodebål Foto: Julie Olsen

Bilde: koser oss rundt bålet Foto: Eira Øvsthus Hagatun

Litteraturliste


Høgskulen i Bergen, HiB. (2015). Lage bål. Hentet 17.10.16 fra:
http://home.hib.no/ansatte/ker/uteskoleaktiviteter/lage_b%C3%A5l.htm

Lars Monsen, (2006). Vilmarkstips. Lars Monsen Boksenteret Outdoors AS.



Kommentarer