Trollheimen
1-5 april
Jeg, Mali, Cecilie, Gunhild og Pernille bestemte oss for å gå i Trollheimen på vår egenferd. Vi startet i hjembygda til Mali, Rindal og gikk derfra og innover i Trollheimen. Vi hadde hørt at det muligens ikke var så mye snø i begynnelsen av turen, det ble en liten utfordring siden Pernille gikk med pulk. Vi krysset flere åpne elver og gikk delvis på snø og bare flekker.Vi fant fort ut at vi måtte gå over til en plan B da plan A ble i det lengste laget. Ved å gå over på en plan B ble turen en del kortere enn planlagt men det ga mer tid til læring og alt i alt hadde vi en utrolig fin tur. På turen lærte alle seg hvordan GPS-en funket og vi brukte den for å finne ut nøyaktig hvor vi var på kartet slik vi ikke gikk oss vill på vidden. Vi ble også mye flinkere til å lese kart og ta ut kompasskurs. I dette innlegget vil jeg fokusere på GPS og hvodan man bruker GPS-en.
GPS går på batteri, det er derfor lurt å ta med ekstra batteri tilfelle den går tom. Man bør heller ikke kun bruke GPS-en på tur, men heller bruke kart og kompass og sjekke om kartreferansene er riktige med GPS-en (Mauren, 2015). Man kan også legge inn såkalte way points, altså legge inn flere holdepunkt som du kan forholde deg til. Man legger inn koordinatene på GPS-en og kan lagre de ulike holdepunktene med navn slik du husker hvilket holdepunkt det er. Etter man har lagt inn way pointsene kan man hente de frem når det er behov. På vår tur la vi inn ulike hytter som vi visste vi skulle gå forbi, da kunne vi forsikre om at vi var på rett spor. Det finnes også en gå til funksjon. Dette forutsetter at man har lagret way points på forhånd. Da vil den navigere hvor du skal gå, hvor lang tid du vil bruke, retning og avstand (Andre Horgen, 2010).
Det er veldig viktig å sette seg inn i de ulike funksjonene før du legger ut på tur. Som sagt la vi inn way points før vi dro på tur og på selve turen. Det gjorde det enklere for oss å finne ut hvor vi var til en hver tid.
Her er en film fra turen:
Litteraturliste
Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Høyskoleforlaget 2010.
Mauren, A. (2015, 31.03). Ha kart og kompass i sekken- og vit hvordan du bruker det!. Aftenposten. Hentet fra: http://www.aftenposten.no/norge/Ha-kart-og-kompass-i-sekken---og-vit-hvordan-du-bruker-det-584554b.html
Mauren, A. (2015, 31.03). Ha kart og kompass i sekken- og vit hvordan du bruker det!. Aftenposten. Hentet fra: http://www.aftenposten.no/norge/Ha-kart-og-kompass-i-sekken---og-vit-hvordan-du-bruker-det-584554b.html
Kommentarer
Legg inn en kommentar