Frankrike

Klatretur til Correns, Frankrike

16-25 oktober


Bilde: Anne på vei opp fjellveggen Foto: Cecilie Olsen



Siste turen med B3 friluftsliv  til Correns i Sør- Frankrike. Her hadde vi 200 ulike klatreruter å bryne oss på i ni dager. Ettersom at dette var en klatretur vil jeg i dette innlegget skrive om innføring i sportsklatring. Sportsklatring er en sport som utvikler seg og blir mer og mer populær som ute- og opplevelsesaktivitet. Når man klatrer ute er sikringsboltene limt fast i fjellveggen. Sikringsboltene brukes som sikringspunkt når man klatrer en rute (Larssen, 2009).



Topptaufeste


Klatring på topptau
Man kan si at klatring på topptau er den enkleste formen for sikret klatring. Da har man hele tiden tauet over seg og dermed blir fallfaren minimal (Tronstad,2005). For at topptauklatringen skal være optimal er det viktig at topptaufeste er korrekt. På toppen av ruten må tauet være sikret i to uavhengige punkter som på bildet over. På bildet ser man at det er to bolter med en ring i hver. Deretter fester man en kortslynge i hver av ringene og kobler tauet inn i begge karabinerne. Når man har et topptaufeste vil den som skal klatre binde seg inn i tauet med en åttetallsknute, mens den som skal sikre binder seg inn i andre siden av tauet med en taubrems og skrukarabin (Tronstad, 2005). En regel som gjelder all type klatring er kameratsjekk før man klatrer. Kameratsjekken innebærer og sjekke at utstyret er riktig, man sjekker taubremsen, karabinere, tauet, åttetallsknuten og at selen sitter skikkelig på (Hagen,2015).

Klatring på led
Å klatre på led vil si at man klatrer mens tauet henger etter/under deg. Partneren din står på bakken og gir ut tau for at klatreren skal kunne klatre opp. Underveis fester man seg inn i mellomforakringene for å være sikret til fjellet. Dette gjør man tilfelle det skulle komme et fall. Mellomforankringene er bolter som er limt fast i fjellveggen og i disse boltene fester man en kortslynge og kobler tauet i den (Tronstad,2005). Vanligvis er det en meter mellom hver bolt i veggen. Det vil si at hvis det skulle komme et fall så vil man falle lengre enn ved klatring på topptau. Det man prøver å unngå når man klatrer led er å falle i bakken. Det kan unngås ved å ikke mate ut så mye tau i starten av klatringen. Hvis man mater ut mye tau i starten vil klatreren få et lengre fall og kanskje treffe bakken (Tronstad,2005).

Snu topptaufeste
Når man har kommet til toppen av en klatrerute må man snu topptaufeste for å kunne få med seg alt utstyret ned igjen. For å kunne gjøre dette må man først:

1. Koble/klippe seg inn på en kortslynge slik at man er festet til toppen.
2. Deretter bruker man en 60 eller 120 slynge til å feste seg den andre bolten. Når man har gjort det er man selvforankret. Det viktigste er at man er festet i to uavhengige punkter.
3. Videre roper man ned til sikreren at man vil ha ut tau. Med det tauet lager man en åttetallsknute som man fester en skrukarabin i og videre fester i sentralløkken.
4. Når man har gjort dette kan man knyte seg ut av den originale åttetallsknuten.
5. Deretter trær tampen gjennom snufestet og binder seg inn på nytt på vanlig måte.
6. Tilslutt ber klatreren om stramt tau, dobbelsjekker seg selv og utstyret og kopler ut kortslyngene og er klar for nedfiring (Tronstad,2005).

En annen ting som er viktig under klatring er kommunikasjon. Det er viktig at det blir gitt klare og tydelige beskjeder mellom klatrer og sikrer før, under og etter man klatrer en rute. Det vil gjøre opplevelsen bedre og enklere for begge. Dermed er det lurt om sikrer og klatrer har kjennskap til hverandre fra før av og har rutine på kameratsjekk, egne kodeord og tydelige beskjeder på hva som foregår. En annen ting som kan være lurt hvis man klatrer mye sammen og kjenner hverandre er å øve på fall. Da vil begge automatisk føle seg tryggere på hverandre og kan fokusere mer på selve klatringen.



Litt bilder fra turen

Foto: Cecilie Olsen

Foto: Cecilie Olsen

Foto: Cecilie Olsen

Foto: Cecilie Olsen

Foto: Cecilie Olsen


Litteraturliste


Hagen, D. (2015). Slik topptauer du. Hentet fra: https://www.norsk-klatring.no/Klatreskolen/Slik-topptauer-du

Larsen, A. (2009). Sportsklatring. Hentet fra: https://snl.no/sportsklatring

Topptaufeste [bilde]. (2016). Hentet fra: https://www.norsk-klatring.no/Sikkerhet/Trygg-retur

Tronstad, S. (2005). Innføring i klatring. Oslo: Akilles forlag. 

Kommentarer